مطابق آمارها از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان ماهانه حدود ۵۰ هزار مسافر وارد بندر ترکمن میشوند که با اجرای طرح طبیعتگردی شاهد حضور پنج برابری گردشگران در این شهرستان خواهیم بود.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم قول مساعد برای احیای جزیره آشوراده و اجرای طرح گردشگری در آن با هدف توسعه اقتصاد استان و حفظ محیط زیست ارائه میشود. از آنجایی که طرح گردشگری آشوراده از مصوباتی است که مورد وفاق تمامی مدیران، شخصیتها و نمایندگان استانی بوده، در دولت چهاردهم هم این مطالبه ادامه دارد تا اینکه در ۲۸ مهر ماه امسال سازمان محیط زیست کشور نامهای مبنی بر توقف طرح جزیره آشوراده، بدون استعلام از محیط زیست گلستان صادر میکند.
نامه جنجالی محیط زیست
ماجرا از این قرار است که حمید ظهرابی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست در نامهای به مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان و مازندران اعلام میکند دیگر هیچ دستگاهی حق فعالیت عمرانی و اجرایی در جزیره آشوراده را ندارد.
در این نامه عنوان میشود با عنایت به اتخاذ تصمیم سازمانی در خصوص نحوه پیگیری طرح طبیعتگردی جزیره آشوراده و متعاقباً رسیدگی به حاشیهها و جزئیات اجرایی موضوع در محدودههای موسوم به ۲۲ هکتاری و ۴۸ هکتاری، تا اطلاع ثانوی هر گونه فعالیت عمرانی و اجرایی اعم از ورود مصالح و منابع قرضه و ساخت و ساز مربوط به هر یک از دستگاههای ذینفع در جزیره ممنوع بوده و تخلفات احتمالی دستگاهها قابل پیگیری قانونی و حقوقی است.
احضار به کمیسیون اصل ۹۰
این موضوع سبب میشود نماینده مردم کردکوی، بندر گز، بندر ترکمن و گمیشان در مجلس شورای اسلامی نسبت به آن واکنش نشان داده و اظهار میکند: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یکی دو هفته آینده باید در کمیسیون اصل ۹۰ حاضر شده و به رفتارهای غیرقانونی به ویژه مکاتبه اخیر در خصوص توقف طبیعتگردی در آشوراده پاسخگو باشد.
عبدالجلال ایری میافزاید: به هیچ وجه رفتارهای فراقانونی و غیرقانونی در خصوص آشوراده را برنمیتابیم و این پروژه باید اجرایی شود.
وی ادامه میدهد: هر چند معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با مکاتبهای مجدد از رویکرد خود مبنی بر توقف فعالیتها عقبنشینی کرده است، اما ما همچنان پیگیری خواهیم کرد تا چنین رفتارهایی تکرار نشود.
طرحی با ۲۵ سال قدمت
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره عنوان میکند: مشکلی برای اجرای طرح طبیعتگردی در جزیره آشوراده وجود ندارد.
رمضانعلی سنگدوینی با بیان اینکه حدود ۲۵ سال است که پیگیر اجرای طبیعتگردی در جزیره آشوراده هستیم، میافزاید: اجرای طرح طبیعتگردی و گردشگری جزیره آشوراده به عنوان مطالبهای عمومی از سوی همه بزرگان استان در دست پیگیری بوده و مشکلی برای اجرای آن نخواهیم داشت.
وی تأکید میکند: به همه دوستداران طبیعت اطمینان خاطر میدهیم هیچ آسیبی به محیط زیست آشوراده نرسد و یقین داشته باشند تمام مجوزهای لازم از سوی سازمان محیط زیست صادر شده است.
به اعتقاد مسئولان استانی، اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده برای استانی مانند گلستان که صنایع قوی و واحد تولیدی بزرگی برای به حرکت درآوردن اقتصاد استان ندارد، به توسعه اقتصاد این منطقه و رونق اشتغال کمک شایانی خواهد کرد. این موضوعی است که نماینده ولی فقیه در استان گلستان هم به آن تأکید دارد.
نماینده ولی فقیه در استان گلستان با بیان اینکه پیگیر این موضوع در دولتهای مختلف بودیم، میافزاید: همواره به عللی در اجرای اقدامهای مدنظر تأخیر میافتاد و چوب لای چرخ قرار میگرفت و انجام نمیشد.
آیتالله سیدکاظم نورمفیدی با بیان اینکه احیای این جزیره به توسعه استان و رشد اقتصادی آن منجر میشود، ادامه میدهد: در موضوعات اقتصادی اگر به مباحث فرعی توجه کنیم نمیتوانیم موفق شویم.
حق عقبنشینی از ضوابط را نداریم
واکنشها ادامه دارد تا اینکه رئیس سازمان محیط زیست در یادداشتی نسبت به این موضوع پرداخته و بر منافع جامعه بومی تأکید و این توقف را در چارچوب وظایف قانونی سازمان متبوع خود عنوان کرده و نوشته است: سازمان حفاظت محیط زیست از گردشگری پایدار در مناطق تحت مدیریت خود استقبال میکند.
شینا انصاری ادامه میدهد : با این حال، قانون به ما حق عقبنشینی از ضوابط را نمیدهد، ارزیابی و نظارت بر هر اقدامی که در جزیره آشوراده انجام میشود، از وظایف قانونی سازمان حفاظت محیط زیست است. موازین و ضوابط در مورد نحوه اجرای طرحهای طبیعتگردی در مناطق تحت حفاظت روشن بوده و در مورد طرح طبیعتگردی در آشوراده هم پیش از این، دامنه کار مشخص و ابلاغ شده است.
وی ادامه میدهد: بنابراین اگر اقدامهای انجام شده یا آنچه قرار است پس از این در جزیره انجام شود، مطابق با موازین و مقررات و در چارچوب «طرح مدیریت منطقه» باشد جای نگرانی برای هیچ کس وجود ندارد.
وی تأکید میکند: سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ تنوع زیستی منطقه به همراهی جامعه محلی به عنوان یکی از ذینفعان اصلی چشم دوخته است، توجه به منافع و معیشت پایدار ذینفعان برای هر منطقهای در هر گوشه از ایران که تحت مدیریت سازمان باشد؛ یک اصل است و اجتماعی شدن حفاظت از محیط زیست بدون مردم ممکن نیست.
نظر شما